Agenda

Hieronder vindt u het actuele aanbod van historische lezingen, rondleidingen, reizen en andere activiteiten in 2020. Ook in samenwerking met diverse partners.

Historisch onderzoek stadswandelingen Leiden historische lezingen dorpswandelingen Noordwijk Excursies Battlefieldtour

Update

Door de maatregelen inzake de bestrijding van het coronavirus kunnen de activiteiten (in samenwerking met diverse partners) in april en mei helaas niet doorgaan. Maar we gaan kijken naar andere data! Ik hou jullie op de hoogte 

Woensdag 22 april: 'Leven aan de grens van het Derde Rijk.'- documentaire

Een avond in het teken van de Tweede Wereldoorlog in Noordwijk met een korte lezing, een interview, zang, theater en een documentaire waarin persoonlijke verhalen van Noordwijkers tot leven komen, hoe hebben zij de oorlog aan de rand van het Derde Rijk beleefd? 

Zaterdag 2 mei: 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' - lezing

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse Noordwijkers geweest die zich aansluiten bij de Duitsers en in Duitse dienst treden. Met de titel 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' geeft Koen van Toen in aanloop naar de bevrijdingsweek 2020 een lezing over Noordwijkers die dienst nemen bij de NSKK, de Waffen SS, de Kriegsmarine of een andere Duitse organisatie. Waarom kiezen sommige Noordwijkers er in bezettingstijd voor om in Duitse dienst te treden? Wat zijn hun beweegredenen? 

Tijd: 15:00- 17:00 uur (inclusief pauze)
Locatie: De Muze Noordwijk

Maandag 4 mei Herdenking De Zilk- herdenking en lezing

Op maandag 4 mei herdenkt De Zilk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens een speciale herdenking in het kader van 75 jaar bevrijding. Koen  van Toen zal ook aanwezig zijn en een lezing verzorgen over de Duin- en Bollenstreek in bezettingstijd.

Meer informatie volgt snel.

Donderdag 7 mei: De schaduwkant van de bevrijding - historische lezing

Samen met BplusC Bibliotheek organiseert Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) een lezingen-avond over de emoties na de bevrijding. Normaal gesproken wordt de bevrijding geassocieerd met feestvierende mensen en vooral met opluchting en blijdschap. Maar na de bevrijding was er ook een periode van onzekerheid en teleurstelling. Ruurd Kok vertelt over deze emoties in relatie tot de Canadezen in Oegstgeest en Koen Marijt (Koen van Toen) over Duitsgezinde inwoners in Noordwijk. Tussen de lezingen treedt Theatergroep Domino op.

Locatie: BplusC Bibliotheek in de Nieuwstraat in Leiden
Aanvang: 19.30 uur tot 21.00 uur
Toegang: gratis (aanmelden niet nodig)

Vrijdag 18 t/m dinsdag 22 september: Normandië - reis

Normandië is sinds 6 juni 1944 onlosmakelijk verbonden met de bevrijding van de Duitse bezetting door de Geallieerden. Duizenden militairen landden hier in het voorlaatste oorlogsjaar op de stranden, die nog steeds met de illustere codenamen worden aangeduid: Utah,  Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. En achter deze stranden schuilen vele tastbare bewijzen van Operatie Overlord,  de grootste militaire operatie ooit in de wereldgeschiedenis.