Agenda 2024

Hieronder vindt u het actuele aanbod van historische lezingen, rondleidingen, reizen en andere activiteiten in 2024. Ook in samenwerking met diverse partners.

Lezingen

lezing koen van toen

Zondag 6 oktober 2024.

14:00-16:00 uur in de Muze

De Hel in het Bos: slag om het Hürtgenwald (1944)

Een van de zwaarste slagen van het Amerikaanse leger wordt uitgevochten in het bos van  Hürtgen.

lezing koen van toen

Zondag 3 november 2024.

14:00-16:00 uur in de Muze

De slag om West-Brabant (1944) 


In oktober en november 1944 trekken de geallieerden door West-Brabant. De bevrijding van Nederland is op handen. 

Lezingen

lezing koen van toen

Zondag 8 december 2024.
14:00-16:00 uur in de Muze

Het Ardennenoffensief (1944)


Op 6 juni 1944 is de langste dag aangebroken. Met de landing in Normandië wordt de bevrijding van West-Europa ingeluid. 

lezing koen van toen

2025
Datum nader te bepalen

Bommen los! Geallieerde bombardementen in Europa (1940-1945)

Vanuit de lucht bestoken de geallieerden de Duitse steden om het moraal te breken. Tactiek of oorlogsmisdaad?

lezing koen van toen

2025 
Datum nader te bepalen

De bevrijding van Nederland (1945)


Na vijf lange jaren is in mei 1945 de bevrijding van Nederland dan eindelijk daar. Voor velen een zege, voor andere een last.

Historische reizen

normandie reis excursie koen

25 t/m 29 september 2024

Historische reis naar Normandië

Koen van Toen en Beleef 't Samen Groepsreizen organiseren in september 2024 een vijfdaagse reis naar Normandië. Op het programma staan alle vijf invasiestranden van D-Day, Sainte Mere Eglise, de Amerikaanse begraafplaats, Pointe du Hoc en nog vele andere hoogtepunten. We reizen per luxe VIP-bus naar onze bestemming en overnachten in Caen. Ook Bayeux staat op de planning, alwaar we de kathedraal en het wereldberoemde Tapijt van Bayeux kunnen bekijken. 
Dit jaar belooft een bijzonder jaar te worden in verband met de 80-jarige herdenking en viering van D-day. Als er een moment is om naar Normandië te gaan, dan is dat nu! 

Historische reizen

historische reis berlijn koen van toen

23 t/m 27 oktober 2024

Historische reis naar Berlijn

Koen van Toen en Beleef 't Samen Groepsreizen organiseren in het najaar van 2024 wederom een historische reis naar de hoofdstad van Duitsland, Berlijn! Er is geen andere stad in Europa waar de geschiedenis van de 20ste eeuw zo tastbaar is als hier. En er is geen andere stad waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog op bijna elke hoek van de straat zichtbaar is.
Op het programma staan alle hoogtepunten van de stad, waaronder de Brandenburger Tor, Unter den Linden, de Rijksdag, de Fernsehturm en natuurlijk Checkpoint Charlie. Maar de stad heeft natuurlijk veel meer te bieden. Berlijn is een jonge en culturele stad. De stad van bier en bratwurst. De stad van Einstein en Kennedy. 

reis ieper woi eerste wereldoorlog

15 t/m 17 november 2024

Historische reis naar Ieper

Een bezoek aan de Dodengang (loopgravenstelsel nabij Diksmuide), de Duitse begraafplaats Langemarck, het indrukkwekkende “In Flanders Field Museum” en de herdenkingsplek John McCrae, bekend van het beroemde gedicht 'In Flanders Field' staan op de planning. Ook brengen we een bezoek aan de Britse begraafplaats Tyne Cot, waar veel Britse slachtoffers van de strijd om Ieper liggen begraven. Daarnaast staan de mijnkrater van Sint Elooi op het programma, ontstaan door het opblazen van een grote mijn onder de Duitse linies. Ook zullen wij de Last Post ceremonie bijwonen, een eerbetoon dat sinds 1928 elke avond onder de Menenpoort in Ieper wordt gehouden.