Agenda

Hieronder vindt u het actuele aanbod van historische lezingen, rondleidingen, reizen en andere activiteiten in 2022. Ook in samenwerking met diverse partners.

Historisch onderzoek stadswandelingen Leiden historische lezingen dorpswandelingen Noordwijk Excursies Battlefieldtour

5 mei 2022- Noordwijk: oorlog, bezetting en bevrijding- lezing

De meeste verhalen van de Tweede Wereldoorlog zijn bij de gemiddelde Noordwijker al wel bekend: verhalen van de mobilisatietijd, het trieste verhaal van de Jodenvervolging of de bouw van de Atlantikwall. Al deze verhalen zijn in de loop der jaren opgetekend of opgeschreven in de vele geschiedenisboeken die Noordwijk rijk is. Maar er zijn genoeg verhalen onbekend of onderbelicht gebleven. Verhalen over het verzet. Verhalen over de gevaren uit de lucht. Of verhalen over de Noordwijkers die tijdens de bezettingstijd de verkeerde (Duitse) kant kozen. Op donderdag 5 mei 2022 geeft Koen van Toen, tijdens de voorjaarslezing van de Oude Dorpskern een inkijk in deze onderbelichte onderwerpen. 

Datum: 5 mei
Locatie:
De Oude Jeroenskerk
Aanvang: 19:30 uur

17 t/m 21 september 2022: Normandiƫ - reis

NormandiĆ« is sinds 6 juni 1944 onlosmakelijk verbonden met de bevrijding van de Duitse bezetting door de Geallieerden. Duizenden militairen landden hier in het voorlaatste oorlogsjaar op de stranden, die nog steeds met de illustere codenamen worden aangeduid: Utah,  Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. En achter deze stranden schuilen vele tastbare bewijzen van Operatie Overlord,  de grootste militaire operatie ooit in de wereldgeschiedenis.

nader te bepalen 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' - lezing

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse Noordwijkers geweest die zich aansluiten bij de Duitsers en in Duitse dienst treden. Met de titel 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' geeft Koen van Toen een lezing over Noordwijkers die dienst nemen bij de NSKK, de Waffen SS, de Kriegsmarine of een andere Duitse organisatie. Waarom kiezen sommige Noordwijkers er in bezettingstijd voor om in Duitse dienst te treden? Wat zijn hun beweegredenen?

Datum: nog niet bekend
Locatie:
De Muze Noordwijk
Aanvang: