Agenda

Hieronder vindt u het actuele aanbod van historische lezingen en rondleidingen.

Historisch onderzoek stadswandelingen Leiden historische lezingen dorpswandelingen Noordwijk Excursies Battlefieldtour

Zondag 8 december 2019 - historische stadswandeling Leiden

Leiden: de stad van 3 oktober (hutspot, haring en wittebrood), de Universiteit Leiden, het Leidse laken en nog veel meer! De historie van de stad is zeer uitgebreid. Tijdens de ruim 2 uur durende wandeling zullen we ons vooral richten op twee  belangrijke gebeurtenissen in de Leidse geschiedenis: Leidens Ontzet en het ontstaan van de Leidse Universiteit. Daarnaast zullen ook andere gebeurtenissen en historische personen langskomen. Wat te denken van Soldaat van Oranje en Marinus van der Lubbe? 
Kosten 5 euro. Tijd: 11:00 tot 13:00 uur.

Woensdag 15 t/m zondag 19 april 2020 - reis

Normandië is sinds 6 juni 1944 onlosmakelijk verbonden met de bevrijding van de Duitse bezetting door de Geallieerden. Duizenden militairen landden hier in het voorlaatste oorlogsjaar op de stranden, die nog steeds met de illustere codenamen worden aangeduid: Utah,  Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. En achter deze stranden schuilen vele tastbare bewijzen van Operatie Overlord,  de grootste militaire operatie ooit in de wereldgeschiedenis.

Tijdens deze reis komen plaatsen die herinneren aan de bevrijdingsoperatie in Normandië tot leven met de verhalen van 

Zaterdag 2 mei 2020 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' - lezing

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse Noordwijkers geweest die zich aansluiten bij de Duitsers en in Duitse dienst treden. Met de titel 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' geeft Koen van Toen in aanloop naar de bevrijdingsweek 2020 een lezing over Noordwijkers die dienst nemen bij de NSKK, de Waffen SS, de Kriegsmarine of een andere Duitse organisatie. Meer informatie volgt snel.