Agenda

Hieronder vindt u het actuele aanbod van historische lezingen en rondleidingen.

Historisch onderzoek stadswandelingen Leiden historische lezingen dorpswandelingen Noordwijk Excursies Battlefieldtour

Zondag 10 november: Noordwijk en de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) - lezing

We kennen allemaal wel verhalen over Noordwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar hoe zag ons dorp er gedurende de Eerste Wereldoorlog uit?
Onderwerpen die de revue passeren: mobilisatie 1914, uitbreken van de oorlog en de gevolgen voor de badplaats Noordwijk, gelegerde soldaten en soldatentehuizen, de komst van Belgische vluchtelingen, distributie, de Noordwijkse visserij in oorlogstijd, de Noordwijkse soepcommissie en de Spaanse griep.

Locatie: De Muze Noordwijk 14:15 tot 16:15 uur (inclusief pauze).

Woensdag 15 t/m zondag 19 april 2020 - reis

Normandië is sinds 6 juni 1944 onlosmakelijk verbonden met de bevrijding van de Duitse bezetting door de Geallieerden. Duizenden militairen landden hier in het voorlaatste oorlogsjaar op de stranden, die nog steeds met de illustere codenamen worden aangeduid: Utah,  Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. En achter deze stranden schuilen vele tastbare bewijzen van Operatie Overlord,  de grootste militaire operatie ooit in de wereldgeschiedenis.

Tijdens deze reis komen plaatsen die herinneren aan de bevrijdingsoperatie in Normandië tot leven met de verhalen van 

Zaterdag 2 mei 2020 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' - lezing

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse Noordwijkers geweest die zich aansluiten bij de Duitsers en in Duitse dienst treden. Met de titel 'Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst' geeft Koen van Toen in aanloop naar de bevrijdingsweek 2020 een lezing over Noordwijkers die dienst nemen bij de NSKK, de Waffen SS, de Kriegsmarine of een andere Duitse organisatie. Meer informatie volgt snel.